Ken jij deze digitale tools voor in de klas?

Tom

Digitale tools geven je lessen soms net dat tikkeltje extra, want door ermee aan de slag te gaan, ontdekken je leerlingen een nieuwe manier van leren en werken. Voorwaarde is dat de mogelijkheden van die tools hand in hand gaan met het leerproces. Hier vind je een lijstje met tools die je (misschien) nog niet kent. En je ontdekt wat je leerlingen ermee kunnen doen.

1. Google Jamboard

Iedereen kent Google, maar ken je ook Jamboard? Dat is een digitaal whiteboard voor in de klas en daarbuiten. Jamboard is ideaal om te brainstormen of om een digitaal moodboard te maken: tekenen, schrijven, sticky notes of foto’s toevoegen, presenteren, … Je doet het allemaal met Jamboard. Je leerlingen kunnen individueel werken of in groep. Zelfs op afstand werken lukt perfect. Het enige wat je leerlingen nodig hebben om ermee te werken is een computer en een gratis Google-account.

2. Trello

Trello is de ideale tool om groepswerken te plannen en uit te voeren. Als leerkracht zet je een template klaar zodat je leerlingen alle stappen van de groepstaak kunnen uitvoeren. Met Trello bewaken je leerlingen zelf de timing en verdelen ze het werk tussen de verschillende teamleden. En in de Trello-borden bewaren ze alle documenten en links die ze nodig hebben voor de groepstaak. Als leerkracht volg jij alles op de voet.

Surf naar trello.comKlik hier voor alles over Trello in de klas.

3. Wikiwijs.nl

Brainstormen en groepstaken maken: allemaal goed en wel, maar pure kennis overdragen is en blijft belangrijk voor het leerproces. Wikiwijs helpt je daarbij, want met dat gebruiksvriendelijke platform maak je volledige webpagina’s, met tekst, interactieve vragen, video’s en afbeeldingen. Zo kunnen je leerlingen de leerstof verwerken in hun eigen tempo. Die manier van werken is dus een mooie aanvulling voor je lessen in de klas.

Surf naar wikiwijs.nlKlik hier voor alles over lessen met Wikiwijs.

4. Wrts.be

Leerstof memoriseren blijft belangrijk in ons onderwijs. Denk aan de Franse, Engelse of Duitse woordenschat die elk jaar op het programma staat. Of aan belangrijke begrippen voor vakken zoals wiskunde, aardrijkskunde en geschiedenis. Dat is blokken, blokken en nog eens blokken voor je leerlingen. WRTS is een tool die hen daarbij helpt. Ze vinden er de woordenlijsten en begrippenlijsten uit hun schoolboeken terug. Of ze maken simpelweg zelf nieuwe lijsten aan. Daarna kunnen ze snel en gemakkelijk de woorden en begrippen leren. Is dat gebeurd? Dan gebruiken ze WRTS om de geleerde kennis op verschillende manieren te overhoren. Zo zijn ze zeker goed voorbereid voor hun toetsen en examens.

WRTS registreren

WRTS is het beste oefenplatform van Nederland. Oefen razendsnel je woordjes!