Franse films voor in de klas

Tom

Frans leren doe je ook door te kijken naar Franse films en series. Als je leerlingen geboeid raken door het verhaal, kun je er leuke opdrachten aan koppelen. Die aanpak is een mooie afwisseling voor je Franse lessen en vaak geeft het film kijken je leerlingen een motivatieboost. Welke Franse fictie schotel je je leerlingen voor? Het online leerplatform voor woordjes en begrippen, WRTS.be, zocht de 3 beste Franse films inclusief lesmateriaal voor jullie op.

La fille au bracelet

Film uit 2019 – 96 minuten – doelgroep: 3e graad secundair onderwijs – trailer

Deze rechtbankthriller vertelt het verhaal van Lisa, een 19-jarig meisje dat net is afgestudeerd aan de middelbare school. Toch is Lisa anders dan anders: ze draagt een enkelband en moet zich verdedigen voor de rechtbank. De beschuldiging? Moord op haar beste vriendin. Tijdens het proces laat ze niet in haar kaarten kijken en antwoordt ze emotieloos op de vele vragen. Als kijker kruip je in de rol van jurylid en ontdek je het geheime leven van een Franse tiener.

Waarom is deze film de moeite waard?

De film zit boordevol maatschappelijke thema’s die jongeren prikkelen: identiteit, dubbele moraal tussen jongens en meisjes, vriendschap en liefde, weerbaarheid en conflicten, … Kortom: La fille au bracelet laat niemand onberoerd.

Tip: download zeker de lesmap over deze film. Daarin vind je leuke opdrachten rond deze film.

C’est ça l’amour

Film uit 2018 – 89 minuten – doelgroep: 2e en 3e graad secundair onderwijs – trailer

Kinderen opvoeden is niet eenvoudig. Als alleenstaande vader 2 puberdochters opvoeden is helemaal een uitdaging. De film volgt Mario, een grijze muis die zich geen raad weet met zijn dochters Frieda (14) en Niki (17). De jongste verwijt hem verantwoordelijk te zijn voor het vertrek van haar moeder, terwijl de oudste staat te trappelen om het nest te verlaten. Mario probeert er het beste van te maken en blijft ondertussen hopen op de terugkeer van zijn vrouw.

Waarom is deze film de moeite waard?

Gescheiden ouders, generatieconflicten, het geworstel om de eigen identiteit te ontdekken … Het zijn herkenbare situaties voor veel scholieren. C’est ça l’amour is een bloedeerlijk familieportret over opvoeden, liefhebben en loslaten. Een Franse feelgoodfilm voor jong en oud.

Tip: download zeker de lesmap over deze film. Daarin vind je leuke opdrachten rond deze film.

Un sac de billes

Film uit 2017 – 110 minuten – doelgroep: 1e en 2e graad secundair onderwijs – trailer

Joseph en Maurice Joffo zijn 2 Joodse broers die samen vluchten uit het door de nazi’s bezette Parijs. Met een flinke dosis moed en vooral door hun sterke band slagen ze erin om uit de klauwen van de vijand te ontsnappen. Maar het gevaar om ontdekt te worden blijft. Terwijl ze uiteindelijk maar 1 ding willen: herenigd worden met mama en papa.

Waarom is deze film de moeite waard?

Dit waargebeurde verhaal over 2 jongens die heel Frankrijk doorkruisen om te overleven grijpt je naar de keel. Ondertussen krijgen je leerlingen een waardevolle geschiedenisles mee. De film is gebaseerd op een boek. Ook daarmee kun je aan de slag in de klas.

Tip: download zeker de lesmap over deze film. Daarin vind je leuke opdrachten rond deze film.

PS wil je nog meer inspiratie voor je Franse lessen? Check dan het leerplatform wrts.be!

WRTS registreren

WRTS is het beste oefenplatform van Nederland. Oefen razendsnel je woordjes!