
Hoe motiveer je jezelf voor schoolwerk?
Er bestaan leukere dingen in het leven dan werken voor school. Helaas hoort dat schoolwerk er nu eenmaal bij. Dus is het een slim idee om toch het beste van jezelf te geven. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want waar vind je de motivatie? En vooral: hoe blijf je gemotiveerd als corona het gewone leven op zijn kop zet?
1. Just do it
De beste methode om je motivatie een boost te geven is simpelweg onmiddellijk te starten met je (school)werk. Motivatie hangt namelijk sterk samen met zelfvertrouwen of anders gezegd: het gevoel dat je het werk aankunt. Ben je onzeker? Of denk je dat een opdracht je petje te boven gaat? Dan schuif je dat werk op de lange baan. Uitstelgedrag heet dat.
In tijden van corona en thuisonderwijs slaat die onzekerheid sneller toe. Want je staat er dikwijls alleen voor en dat werkt (soms) verlammend. De oplossing is eenvoudig: gewoon beginnen met je taak of studiewerk. Dwing jezelf om die eerste zin op te schrijven. Het maakt (nu nog) niet uit of je goed of fout bezig bent. Alleen de start telt. Je zult snel merken dat de rest van het werk vlotter gaat.
2. Routine werkt
Oké, je hebt de eerste horde genomen en je bent gestart met je werk. Nu zorg je ervoor dat de trein blijft rijden. Hoe? Door routine in je schema te bouwen. Reserveer elke dag een tijdsblok om geconcentreerd te studeren of om aan je taken te werken. Bijvoorbeeld: elke dag van 10 tot 16 uur.
De eerste dagen gaat dat nog een beetje moeilijk, want games, apps en andere leuke dingen blijven je verleiden. Probeer iets te vinden dat voor jou een symbolisch startsignaal is: de ene student eet een gigantische wafel met chocolade, de andere trekt zich terug op een vaste werkplek, nog een andere student drinkt een kop thee. Zoek een startsein dat perfect past bij jou.
Tip: las regelmatig een pauze in, want niemand slaagt erin om de hele tijd geconcentreerd te blijven. Zorg er wel voor dat er ook in je pauzes regelmaat zit. De pomodorotechniek is daarvoor een handig hulpmiddel.
3. Meet je vooruitgang en beloon jezelf
Stel motiverende doelen op voor jezelf. Door bijvoorbeeld op voorhand te bepalen hoeveel uur geconcentreerd werk je per dag en per week wilt presteren. Haal je jouw doelstellingen? Spreek dan met jezelf af dat er een leuke verrassing volgt. Gun jezelf een lekker ijsje, leef je uit op de Xbox of PlayStation of geniet van een weekendje bingewatchen op Netflix. Wees wel streng voor jezelf: doelstelling niet gehaald betekent geen beloning.
Na een tijdje is het moment aangebroken om te testen hoever je staat met de verwerking van de leerstof. Zoek ook daarvoor hulpmiddelen. Studeer je bijvoorbeeld nieuwe woorden in een vreemde taal? Of begrippen voor wiskunde, aardrijkskunde of natuurwetenschappen? Dan is wrts.be een handig middel om jezelf te testen.
Merk je dat je vooruitgang hebt geboekt? Ook dat werkt motiverend. En dan is het weer aan jou: just do it. Simpelweg starten met de volgende taak of het volgende vak dat op je planning staat.
Nog een laatste tip: weet waarom je het doet!
Schoolwerk is niet altijd even uitdagend. En soms zie je de zin van al dat werk niet in. Pffff …. waarom is het bijvoorbeeld nodig dat je integralen kunt berekenen in de echte wereld? Wel, misschien heb je die kennis nu nog niet nodig, maar binnen een paar jaar wél. Vandaag weet je nog niet welke richting je uit wil met je studie en carrière: morgen ongetwijfeld wel. En dan is het goed dat je alle opties openhoudt.
Anders gezegd: houd goed in het achterhoofd waarom je al dat school- en studie werk doet, want je doet het voor jezelf. Dat inzicht helpt je om door de zure appel te bijten.
Dit is hoe WRTS.be werkt als woordentrainer

Dezelfde woordenlijsten als in de
schoolboeken
Op WRTS.be vind je de woordenlijsten uit schoolboeken van aso, tso, bso en kso richtingen. Of je maakt eenvoudig zelf een eigen woordenlijsten aan.

Test jezelf
Er zijn verschillende opties om jezelf te overhoren. Zo weet je of je de woordjes goed ingestudeerd hebt.

Leer zonder afleiding
Oefen de woordjes zonder storende reclame of andere banners. Dat maakt het veel gemakkelijker om je te concentreren.