Image

Hoe onthoud je nieuwe woordenschat?

Wist je dat je studeren makkelijker kunt maken door ezelsbruggetjes toe te passen? Lees hier hoe je dit doet, of start direct met oefenen.

Hoe onthoud je een nieuw woord?

Heb je soms een black-out en herinner je je het woord totaal niet meer? Dit komt waarschijnlijk omdat het woord moeilijk is, en je nog geen verband hebt gelegd tussen het nieuwe woord en iets dat je al kent. Neem bijvoorbeeld het woord het oog in het Frans, l’œil. Wanneer je dit uitspreekt, klinkt dit zoals het Nederlandse woord ui. Denk er bij het vertalen aan dat je van uien soms moet huilen. Een ander voorbeeld is het Franse woord vliegtuig, avion. Hier kun je denken aan het liedje Sur le pont d’Avignon. Hoe persoonlijker het verband, hoe beter. Het belangrijkste is dat er een link is met iets dat je al kent. Zo zul je uiteindelijk het woord sneller onthouden.

Hoe herinner je de spelling van een nieuw woord?

Een goede tip om de spelling van een woord te onthouden is om er een zin van te maken. Zo wordt het woord avion, Als Vliegtuigen Ingewikkelde Omwegen Nemen. De eerste letters vormen dan samen het woord. L’œil heeft met het zicht te maken, en kan dan Lopen Op Een Ingestorte Ladder worden.

Hoe herinner je een cijferreeks?

Heb je ooit een telefoonnummer moeten onthouden? Dat kan erg saai en repetitief zijn. Gelukkig kun je het versimpelen. Stel je voor dat je telefoonnummer 0495128492 is. Start met het groeperen van de cijfers zoals je op het plaatje ziet. Dit maakt het makkelijker om een lange reeks cijfers uit je hoofd te leren. Leer nu een voor een de twee cijfers uit het hoofd en vorm het uiteindelijk tot een geheel.

Doe je dit al?

Studeer je al met ezelsbruggetjes maar lukt het niet? Dan is het belagrijk dat je er ook voldoende tijd in steekt. Gemiddeld moet je een nieuw woord 7 keer horen voordat je het kent. Dat betekent dat je met een lijst van 100 woorden wel een tijdje zoet bent. Houd het daarom goed bij, en probeer met lijsten van maximaal 30 woorden te studeren. En last but not least, met WRTS maak je het instuderen een stuk leuker. Met deze ezelsbruggetjes krijg je hopelijk alle (moeilijke) woorden in je hoofd, en word je beloond met een goed cijfer!

Dit is hoe WRTS.be werkt als woordentrainer

Image 1

Dezelfde woordenlijsten als in de
schoolboeken

Op WRTS.be vind je de woordenlijsten uit schoolboeken van aso, tso, bso en kso richtingen. Of je maakt eenvoudig zelf een eigen woordenlijsten aan.

Image 1

Test jezelf

Er zijn verschillende opties om jezelf te overhoren. Zo weet je of je de woordjes goed ingestudeerd hebt.

Image 1

Leer zonder afleiding

Oefen de woordjes zonder storende reclame of andere banners. Dat maakt het veel gemakkelijker om je te concentreren.